İyilik Yolu Yeni Web Sitemiz Yayında, Hoşgeldiniz!

Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

RAMAZAN NEDİR?

Ramazan Nedir? Müslümanlar İçin Önemi ve Doğu Türkistan’daki Durum
Ramazan, oruç, ibadet ve yardımlaşmayla dolu manevi bir aydır. Kur’ân-ı Kerim’in indirildiği bu ay, Müslümanlar için birlik ve dayanışma zamanıdır. Ancak Doğu Türkistan’da Çin zulmü altında Ramazan baskıyla geçiyor. Detaylar yazımızda!

İçerikler / RAMAZAN NEDİR?

Ramazan Nedir? Ramazan Müslümanlar İçin Neden Önemlidir?

İslam dininde önemli bir yeri olan Ramazan ayı, manevi arınma ve ibadetle özdeşleşen bir aydır. Müslümanlar, bu mübarek ay boyunca oruç tutar. Böylece nefislerini terbiye ederek, sabır, şükür ve iyilik bilincini geliştirirler. Oruç, sadece yemeyi ve içmeyi bırakmak değil; aynı zamanda günahlardan, kötü davranışlardan, kavgadan ve genel olarak malayani şeylerden kaçınarak, ruhsal anlamda bir disiplin kazanmanın bir yoludur. Ramazan, ayrıca, yardımlaşma, dayanışma ve iyilik yoludur.

Peki, Ramazan Ayı Nedir? Müslüman Coğrafyalarda Ramazan Ayının Önemi Nedir? Doğu Türkistan’da Ramazan Nasıl Geçiyor?

Ramazan Ayı Nedir?

“Ramazan” terimi, “güneşin güçlü ısısından çok fazla kızmış yer, kum, toprak” anlamındaki “ramda” teriminden türetilmiştir. Kamerî takvime göre yılın dokuzuncu ayıdır. Hicri takvimde Ay’ın dünya çevresindeki dolanımı esas alındığı için, Ramazan ayı, her yıl miladi takvime göre bir önceki yıldan 10 gün önce başlar. Ramazan, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı aydır. Bu sebeple büyük bir öneme sahiptir. İslam'ın beş şartından biri oruç tutmaktır.

Bakara Suresi’nin 183. ayetinde, “Ey iman edenler! Oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki sakınırsınız.” şeklinde oruç tutmak emredilmiştir. Müslümanlar, bu ayete dayanarak imsak vaktinden (sahur) akşam namazı vaktine kadar (iftar) kadar oruç tutar.

Ramazan, bir iyilik yoludur. Sabır, ibadet, rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Müslümanlar bu ay boyunca yemekten, içmekten, günahlardan sakınarak, maneviyata daha fazla ağırlık verir. İftar ve sahur sofraları, teravih namazları, ibadetler, yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri ile Müslümanlar bu ay boyunca manevi bir iklim yaşar. Bu anlamda iyilik yolu açılan Ramazan, ibadetleri ve yardımlaşmayı artırmak için önemli bir vesiledir. Müslümanlar, oruç tutulan Ramazan’da “açlık ve susuzluğun hararetiyle günahların yakıldığına” inanır.

Müslüman Coğrafyalarda Ramazan Ayının Önemi Nedir?

Ramazan ayı, İslam’ın yaşandığı coğrafyalarda özel bir öneme sahiptir. İbadetlerin arttığı ve toplumsal dayanışmanın güçlendiği bu özel ay, sosyal yardımlaşma, kardeşlik ve birlik duygularının pekiştiği, iyilik yollarının açıldığı manevi bir dönemdir. Bu kutsal ayı Müslümanlar için önemli kılan özelliklerden bazıları şunlardır;

  • Kur’ân-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır.
  • İslam’ın beş şartından biri olan oruç, Ramazan ayında tutulur.
  • Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (sav) sünneti olan ve Ramazan boyunca her gün yatsı namazı ile birlikte kılınan teravih namazı, Ramazan ayı ile bütünleşmiş önemli bir nafile ibadettir.
  • İslamiyet’te “bin aydan daha hayırlı” kabul edilen Kadir Gecesi, Ramazan ayı içerisindedir.
  • Ramazan; ibadet, sabır, şükür, takva, bereket, cömertlik, sevgi, saygı ve barış ekseninde oluşturulan pozitif bir ortamda ahlaki ve sosyal anlamda toplumda etkisi yüksek bir dönemdir.
  • Ramazan, aynı zamanda Kur’ân-ı Kerim’in ayıdır. Bu ayda Müslümanlar mukabelelerle ya da bireysel olarak Kur’ân-ı Kerim hatmetmeye azmeder. Böylece Müslümanlar, Allah’ın kelamını tefekkür etme ve bu ayetleri yaşamında uygulama fırsatı bulur.
  • Ramazan’da, varlıklı Müslümanlara farz olan zekat ve vacip olan fitre (fıtır sadakası) ihtiyaç sahiplerine verilir. Zekat ve fitre, yardımlaşma ve dayanışma için önemli bir vesiledir. Böylece Müslümanlar arasında bir iyilik yolu açılır.

Doğu Türkistan’da Ramazan Nasıl Geçiyor?

Doğu Türkistan, 74 yıldır Çin işgali altında! Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türkleri, Ramazan ayını da diğer aylarda olduğu gibi baskı ve zulümle geçiriyor. Çin yönetiminin yıllardır devam eden baskıları sebebiyle Müslüman Uygurlar, Ramazan’ı özgürce yaşayamıyor ve bu aya özgü kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor.

Çin hükümetinin asimilasyon politikası kapsamında uygulanan baskı, toplama kampları ve hapis cezaları sebebiyle Doğu Türkistanlı Müslümanlar, Ramazan ayında ayrı bir zulüm yaşıyor. Çin yönetimi, bölgede oruç tutulmasını yasakladı. Camilere yönelik sıkı denetimler uygulanıyor, hatta camiler kafelere ve barlara dönüştürülüyor. Orucu engellemek için “köle” olarak çalıştırılan Uygur işçilerin sayısı artırılıyor. Yıl boyu olduğu gibi Ramazan’da da ibadet etmek yasak! Çinliler, Ramazan'da içki festivalleri düzenliyor. Bu festivalde alkol almayanlar toplama kampına ya da hapse gönderiliyor. Uygur Müslümanlarına oruç tutmadıklarını anlamak için zorla yemek yediriliyor. Çin kontrolündeki okullarda Ramazan ayında bedava öğle yemeği dağıtılıyor. Bölgedeki okullarda tüm öğrenciler öğle yemeği yemek zorunda!

Yaklaşık 30 milyon Uygur Türkü, Ramazan ayında Çin zulmünü en üst seviyede yaşıyor. Tüm baskılara rağmen Uygur Müslümanları, inançlarını korumak için mücadele vermeye devam ediyor. İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği, Doğu Türkistan’daki Müslümanların, Ramazan ayını tüm İslam coğrafyalarındaki Müslümanlar gibi gerçek bir manevi iklimde geçirebilmesi için Çin zulmüne karşı tüm insanlığı yardıma davet ediyor. Ramazan ayının, Çin’in Doğu Türkistan halkına zulümlerinin sona erdiği bir ay olması duasıyla…

İyilik Yolu
Bağış Yap